Wednesday, June 24, 2009

hari ini..

salam...

hari ni sy belajar macam2....

1st...cane nak nilai seseorang tu...ok...

nk taw seseorang tu leh dijadikan kwn....... kite kne kawan ngn d slame 3 bulan......
dlm mse 3 bulan...die sendrik akn tnjukkn samada die tu kite leh wat kwn ke x...
if xleh....tggalkan....if boleh...kwn pulak ngn die slame 3 taun........
untuk pstikan die boleh x jdik tman rapat kite.....dlm mase 3 taun...die akn tnjuk sndrik prngai,sifat,pgng agame,,,,everything,,,,,kat kite.......
nk taw sifat seseorng tu....
xde care yg khusus MELAINKAN PENGALAMAN KITE SENDRIK BERSAME DIE.... then.....nilai la diri die mengikut acuan kite...
mane yg baek n buruk die bagi kite
thanx to anas for this...i like it...
then..smalam ade orang tanye saya perempuan nak laki yang baik, beragama...mcm mane nak taw laki tu beragama?? cane?????? tolong jawab....
then die bagitau saya, same goes to lelaki..nak perempuan yang beragama..then saya tanye cane nak nilai?? (oopps..beragama ISLAM..yang ade asas agama yang kukuh)
ni pendapat die:
tengok dari fizikal,dia jaga aurat, jaga adab, tak menimbulkan fitnah...
and nak agak perempuan tu basic agama dia ok ke tak, tengok sama ada dia join usrah ke tak..sebabnya kalau join usrah, InsyaAllah dia belajar..supaya bila bakal suami nak tarbiyah dia, dia dah biasa ditarbiyah...TAPI, banyak je yang tak join usrah jauh lebih hebat dan baik....
ni adalah pendapat dia.....
saya cakap..ade je orang tarbiyah diri sendiri..through ceramah2 agama, tazkirah, and readings...
btol...pernah dengar pasal tarbiyah perjuangan??(btol ke?..tak brape ingat la )
dia cerita time ayah dia kat uk, under ikatan muslimin..setiap waktu solat kena berjemaah kat masjid coz after that ada usrah...sanggup redah salji coz nak gak gi usrah...kadang2 sengaja usrah diadakan pukul 3 pagi..huuu...semua ni tak kan dapat through readings, ceramah..
btol gak kan....
then...kene pandai jaga diri...
cuba buat survey berapa orang yang telah terlanjur dalam department HMS SAHAJA...
taknak la saya tau...boleh sakit jiwa aku..huhu
uia tros buang je...hancuss masa depan...
pesan dia:
pesan saya pada puteri2 sekalian..jgn buas2 sgt depat laki....manusia sekarang jiwa mereka 'sakit'..tengok perempuan gedik sikit je da tak tahan...nabi Musa sendiri tak berani nak jalan belakang perempuan...apetah lagi lelaki biasa...bila da terlanjur...lepas tangan...ambil madu..sepah dibuang...
sy pon tanya gedik tu macam mana?( saya memang banyak tanya..huhu)
gedik yang dimaksudkan disini ialah apa yang menjengkelkal lelaki tengok..sebab tu Allah suruh pakai tudung tutup sehingga paras dada, tutup bahu, pakai pakaian longgar, bukan setakat taknak bagi nampak bentuk badan, bahkan taknak bagi jadi gedik....
then..gedik ni ada 2...
  1. gedik zahiriyyah- ni memang ditunjukkan depan sume orang..laki dan pempuan
  2. gedik ghaibiyyah- dia gedik depan perempuan je..tp dia amek gambar2 dgn pakai pakaian yang tak senonoh, wat aksi2 yang x sopan..then upload dalam fs, fb, myspace...coz lelaki lain tengok

huu...frankly speaking..tak penah tau plak ada jenis2 gedik..hehe

that's why kena berhati2 bila nak amek gambar..especially bila guna camera orang lain..kalau kita tak upload, orang tu yang upload..tol x??

huu..penat...mlm2 ma ajak berkebun...dasat tol....angkat pasu2 yang 2 kali ganda lagi berat dari aku..naseb baek tak tersungkur tergolek..isk..naye je..huhu...

tgh tgk tb2...A Father's Choice..best...tgkla.....

tata~~

13 comments:

  1. Dentist is still running..June 25, 2009 at 11:14 AM

    slm...huhuhu...yg kat UK tu..ikhwanul muslimin..bkn g masjid meredah salji semata2 utk g usrah..tp semata2 nk ajar g masjid la..spy ia terikat hatinya dgn masjid..trbyh hati..biar allah lbh dicintai dr sglnya..

    ReplyDelete
  2. tin..thanks..got sumtin from here..=)

    ReplyDelete
  3. abes 2 mcm mne sbena nye nk jdi girl yg baek??
    mcm mne nk trbiyah dri sndri??
    mcm mne nk pkse dri peg usrah,masjid??
    mcm mne nk pjuk ati wt bnde2 baek??

    ReplyDelete
  4. thanx to u mr. abd. rahman.... bnyak ilmu yang awk share...

    pekot...u're welcome...=P

    zet, dalam diri kite ni, ada side kite baik, ada side kita jahat...
    side yang baik tu kena dibajai dan disiram..supaya mekar subur...tumbuh dengan elok...

    nak jadi owg yang baik ni zet, in my opinion la...sume nye kena dtg dari hati...hati kita nak, insyaAllah jadi...
    cane nak wat hati kita nak???
    slalu bace Quran...bukan stakat baca, fahamkan makna ayat2 tu...
    slalu wat muhasabah diri...
    ask your close fren slalu..''ko rase aku ni cane??" aku slalu wat ni ngan syakira.....owg lain yang nmpak and nilai diri kita...so, tanyalah...

    usrah?
    hu...kena ada rasa ukhwah yang kuat dlm hati...slalu nye usrah ni mcm keluarga...x semestinya formal...informal pon leyh...asalkan bermanfaat...

    Rasulullah cakap...kdg2, ada menda yang perlu kita paksa sebelum jadi darah daging kita...contohnya mcm Qiam, puasa sunat...same goes to usrah...
    tp bg aku, kalo nak usrah...ngan orang yang kita selesa, bole share masalah...

    nak pujuk at?
    hu...kalo aku...aku slalu ckp kat diri sendiri..aku ni bnyk dosa...pe slhnye wat menda baik...dpt gk pahala...

    so...adakah ko puas hati ngan jawapanku????
    aku xde la arif sgt...ko bole tanye ayu, huda....diorang lagi arif...

    ReplyDelete
  5. I'm becoming a dentist??June 25, 2009 at 11:16 PM

    Tatkala orang semakin menerima cara hidup yang membelakangkan agama, mendedahkan aurat, bergelumang dengan maksiat, sebagai aras tanda mengukur kemodenan diri, tiba-tiba anda yang membungkus tubuh dengan pakaian yang menyembunyikan anggota yang bersangkutan dengan harga diri, pernahkah anda dicemuh kerana memilih untuk tidak berfesyen seperti manusia yang ramai hari ini?

    ReplyDelete
  6. I'm becoming a dentist??June 25, 2009 at 11:18 PM

    Jika anda pernah berasa asing, ganjil, pelik, ditertawa, disinis, disindir, atau diperlekeh kerana mempertahankan kehidupan yang berprinsip seperti itu, terimalah khabar gembira yang disampaikan oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

    Tooba lil Ghurabaa’!..(beruntunglah bg mrk yg mnjd org yg asing)..

    ReplyDelete
  7. cane nak jd gurl yg baik??
    -jwpnnya ada pada hati..nape perlu jd baik..ape kebaikan yg aku dpt kalau jd baik..ape cbrn aku jd baik??...berdampinglah dgn org2 baik..moga setiap kebaikan org yg baik tu akn berpindah kpdmu..(jwpn ni agak umum)...maaf..

    cane nak tarbiyah diri??
    -relakan diri utk ditarbiyah..senanye Allah dah ade trbyahNya utk kita..cuma kte xperasan..kdg2 kite berjaya..kdg2 kte fail..merelakan diri utk ditarbiyah adalah satu tarbiyah...(jwpn ni pun agak umum..)

    cane nak g usrah??masjid??
    -ni perlukan kesedaran dari hati..pengalaman sy..dulu sgt xske g usrah..bosan ble dgr org ajak g usrah..ape yg dlm fkrn sy..usrah ni..pegi surau..ax..ly..or mane2..duduk dlm bulatan..dgr naqib ckp2..pstu balik..mane x bosan...senanye usrah lbh dari itu...usrah adelah satu ikatan hati..tautan hati..nape akhirnya sy join usrah??satunya..nak isi kekosongan jiwa..sbb sy slalu pk cane nk contribute utk islam..last2..plg jelas sy nmpk..melalui usrah..soalannya nape kte perlukan usrah bkn usrah perlukan kita...nape sy nak istiqamah dgn usrah??-->>krn bila masuk usrah...sy perhatikan insan yg hadir...ade yg dtg dari dekat..ade yg yg dtg dari jauh..berpuluh2 kilometer..bwk anak2 kecik..semata2 utk usrah..utk menggerakkan dkwh Islam..terdetik kekaguman di hati sy utk org yg snggup berkorban mcm ni..kalau bkn usaha mereka..sape yg nak menggerakkan dkwh Islam??dan kalau mrk dah xde..sape yg nk smbung perjuangan ini??sape lg kalau bkn kte...

    cane nak pujuk hati wat mende2 baik??
    -lbh kurang cm soalan pertama kot...

    *papepun..ini bkn jwpn..tp hanyalah perkongsian..yg pstnya ia xmmpu mnjwb segala persoalan..ade pape..jgn malu2 bertanya... =)

    ReplyDelete
  8. thanx anonymous..sy xpat nak teka awk sape...huhu...

    ''kita adalah mata rantai perjuangan...andainya mata rantai itu terputus kerana satu daripadanya tercabut, maka siapa yang akan meneruskan dakwah islam?''

    ReplyDelete
  9. Am I really a Dentist??June 26, 2009 at 2:51 PM

    i like yg atas ni...huhuhu..

    ReplyDelete
  10. ak rase
    ak getik majaz
    n ko getik haqiqi
    :D

    ReplyDelete
  11. salam.
    aish.
    susa wo nak knal org.
    manusie beubah.
    ade yg kite knal baik.
    patu bile2 tah die da tak baik dah.
    patu manusie leh belakon.
    tunjuk baik.
    cth.
    kat dpan awek ke.
    patu kang kawen da lain.
    eh.
    bukan pnglaman eh.
    cth je.huhu.
    aish.
    sukar diungkap.aish.

    baik.
    nak jd baik.
    wuuu~
    doakn ea ten.

    ReplyDelete
  12. ain....ko la getik haqiqi...hahaha

    dot...
    ko ni wat suspen aku je ckp cmtu...
    mmg ah rmai owg berlakon dpn awek...
    da kawen aku xtau la kan...aku single laie....haha

    weh..pg2 ko da online...kat uma sendiri ley la
    kalo wat kat uma mentua..xsnonoh tol....huahua...


    doakan kita same2 jd baik...ameenn

    ReplyDelete
  13. Dr. Anonymous....June 27, 2009 at 9:54 PM

    ape ntah pape...xde post baru ke??

    ReplyDelete